ILK164CD Sugarghost Balls & Balloons.

Pressemelding til publisering April 2010.

Kontakt: Joakim Frystein TLF: +47 46780734 e-post: mail@sugarghost.net

Web: www.sugarghost.net - www.ilkmusic.com

 


AppleMark

 

Katalognr:        ILK164CD

Artist:               Sugarghost

Tittel:                Balls & Balloons

www:                 www.sugarghost.net

                           www.myspace.com/sgrghst

                           www.ilkmusic.com

Fysisk

Distribusjon:    VME

Digital

Distribusjon:   Orchard


 

Joakim Frystein, slipper CDen Sugarghost Balls & Balloons p Kbenhavn-selskapet ILK, 19. April 2010. Dette er oppflgeren debutalbummet Sugarghost Sweet Secrets, som ble nominert til Danish Music Awards Jazz 2006 i kategoriene ҁrets Nye Jazznavn og Beste Crossover Jazz Utgivelse.

 

Plateslippet blir markert torsdag 22. April med konsert p tradisjonsrike MIR i toftesgate 69, i Oslo.

 

Sugarghost Balls & Balloons er en dynamisk og kraftfull miks av elektronika, sangskriving og instrumentaler med en sterk personlig signatur. Joakim Frystein fortsetter innfallsvinkelen hyteknologi mter fryktls intuisjon i den elektroniske sfren, hvor toner pulveriseres og lyder smeltes om, en oppskriftt han vakte oppmerksomhet med da han lanserte debutalbummet.

De tte sporene p Balls & Balloons, hans andre solo-utgivelse, viser en utviklet symbiose mellom has viltvoksende elektronikk og en rekke forskjellige akustiske og elektriske instrumenter. Samplinger av skrammel og skrot smelter sammen med akustisk lap-steel, bass klarinett og trommer, mens improviserte pasasjer blir manipulert om til beats, ambiente teksturer og bakgrunner til fengende sanger.

Visse passasjer har et snev av club men med krllete basslinjer og elastiske melodier. Andre strekk har fragmenter av country og frijazz, i tillegg til minimalistiske looper som kan minne om hans gode venner fra Berlin-labelet Scape~, Jan Jelinek og Pole, et selskap Frystein faktisk arbeidet med i rene med August Engkilde presents EPO.

Gjestemusikerne er Anders Banke p bass-klarinett og Emil de Waal p trommer og elektronikk, som begge har vrt del av det utvidede live-oppsettet siden 2006.

P Balls & Balloons bruker Frystein stemme, gitarer, laptop, mandolin, el-bass, analogsynth, perkusjon, programmerte beats, hjemmelagde instrumenter og samplinger.

Favorittinstrumentene og lydene  finner han ofte p loppemarkeder og andre alternative steder. P denne mten er det nesten som om det var instrumentenes skjebne fall i hendene p ham. Deres unike og ofte ukjente historie blir en del av hans musikalske fortelling og bidrar til en helhet som er som er strre enn summen av delene.

Enkelte gjenstander var ikke en gang laget med det forml generere lyd. Kasserte springfjrer, askebegere fra mormors nedlagte bensinstasjon, sprettballer p strengene og gnikking p en ballong. Lydegenskapene i disse objektene er mer en bivirkning, sier Frystein, og fortsetter: Alle ting har frekvenser som de resonerer ved. I enkelte bransjer brukes det mye penger p unng dette. Nr jeg lager musikk nsker jeg dyrke det fram og f mest mulig ut av det. Hvis jeg kan f det til dirre blir det som regel fint!

Men selv om jeg prver g nye veier, finner jeg som regel ut at det meste allerede ble gjort p 60-tallet eller fr. Idag kan sm datamaskiner med kraftige programmer avvikle og behandle s mye lyd p en gang at det nrmest ikke er noen begrensninger. Men det er jo n som fr ikke frst og fremst sprsmlene om kvantitet men kvalitet som er det interessante. Lter det bra? Er det friskt og nytt? Er det overaskende? Kan det merkes i kroppen? Fr jeg gsehud? I det perspektivet er jo bde gammel og ny teknologi relevant. For meg utelukker ikke det ene det andre.

Tekstene flyter mellom abstrakt poetisk og romantisk naive observasjoner av dagliglivet. Selv om det er enkelte som rynker p nesa, insisterer Frystein p bruke stemmen. Han anser det som det mest personlige virkemiddelet for uttrykke seg og formidle med. Menneskeret er innstilt p hre menneskestemme best. Nr vi hrer en stemme snakke eller  synge, fanger det oppmerksomheten umiddelbart. Noen sier at musikken min er best nr jeg ikke synger. Andre syns det er helt fantastisk. Jeg prver vre s personlig og kunstnerisk rlig jeg kan, og da m jeg bruke stemmen.

Utgangspunktet for meg er p mange mter sangskrivining og det har vrt med meg hele mitt musikalske liv, selv om jeg ogs har utforsket mange forskjellige mter komponere musikk p. Jeg kan ikke la vre, det er p samme mte som hr som p et tidspunkt begynte vokse ut av nesa og ra p meg. De kan klippes eller nappes, men det kommer bare nye!.

Coverdesignet av den danske designeren karmakoen.dk er et unikt og subtilt arrangement av barnetegninger. Som med coveret p Sweet Secrets tar grafikken utgangspunkt i materiale fra Frysteins familieliv. Mens det frste coveret tok utgangspunkt i en gammel stol arvet fra mormoren via foreldrene, tar coveret denne gang utgangspunkt i tegninger laget av barna hans. Coveret er ikke bare en analogi til musikken i at det lekfulle og eksperimentelle som er satt inn i en profesjonell ramme, men dokumenterer ogs et yeblikk i en utvikling, bde for ham selv og for barna.


 

Navn: Joakim Frystein

Fdt: 25. April 1977, Aker Sykehus, Oslo.

Oppvekst: Ammerud i Groruddalen. Spilte i lokale band og kom til Norgesfinalen i Nordisk Rock med gruppa Vaerdedevilloss i 1995. Gikk p Musikklinja ved Foss Vgs. og hadde festivalpass p Vossajazz i en rrekke. Var deltaker p flere av Norsk Jazz Forums sommerkurs og medvirket i prosjektet Bryt Lydmuren under Ultima Festivalen i 1995 og 1996.

Utdannelse:

- Musikk Grunnfag Jazzgruppe & Musikkteknologi Mellomfag fra Universitet i Oslo

- Musikklrer og Musiker Diplom fra Rytmisk Musikkonservatorium, Kbenhavn,.

Musikalsk virksomhet:

Jobber som frilansmusiker, komponist og musikklrer p rvoll Skole i Oslo. Har komponert og framfrt musikk til en rekke sammenhenger bla. film, teater og dans. Utallige opptredener, turner og innspillinger i Europa og USA med soloprosjektet Sugarghost, trioen Jogujo Circuit, E.P.O., Aida Nadeem (Irak/DK), Sidiki Camara (Mali), Nikolaj Wolf m. fl.

Nominert til Danish Music Awards 2006 i kategoriene ҁrets Nye Jazznavn og ҁrets Beste Crossover Jazz Utgivelse. Ble i den forbindelse portrettert p dansk fjernsyn, i et program der bla. Palle Mikkelborg uttalte seg om hans musikk.

Mottok i 2009 Statens Kunstnerstipend for Yngre Populrkomponister og har tidligere deltatt i og gjennomfrt prosjekter med sttte fra Dansk Kunstrd, Dansk Musikerforbund, Dansk Jazzforbund, DJBFA, KODA, British Council og andre.